Pigmente lezyonlar: Epidermal pigmente lezyonlar: Lentigolar, kafeola lekeleri, çiller, nevosellüler nevüs, nevus spilus, seboreik keratoz, pigmente aktinik keratoz sayılabilmektedir.
Dermal pigmente lezyonlar: Mavi nevüs, ota nevüs, ito nevüs, dermal ve epidermal pigment, kompound nevüs, postinflamatuar hiperpigmentasyon, melazma
Güneş lekeleri : Özellikle güneş koruyucu kullanmadan uzun süreli güneşe maruziyetde ve bazende süreden bağımsız olarak güneş lekeleri oluşabilir. Cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar,dolayısıyla leke oluşumunda artış görülür.
Gebelik lekeleri (Melasma): Her nekadar adı gebelik lekesi de olsa erkeklerde de gözükebilmektedir. Kullanılan doğum kontrol hapları, hormonel yapıları nedeniyle ve hamilelik sırasındaki hormonal değişimler, stres, prikolojik faktörler, melanin pigmentinin aşırı üretimine neden olabilir, melanindeki çoğalma ile birlikte güneşe en çok maruziyet gösteren yanak, alın ve çene gibi bölgelerde keskin sınırlı lekeler oluşabilir, melasma genetik yatkınlıkla birlikte hamileliklerde yeniden ortaya çıkabilmektedir.
Kimyasal peeling yöntemi: Kimyasal peeling (soyma) yönteminde özel geliştirilmiş kimyasal ajanlar kullanılır. Leke tedavisinde en sık kullanılan kimyasal ajan glikolik asit denilen meyve asitleridir. Bu tedavi hafif leke sorunu olan ciltlerde uygulanabilir. Seanslar 2-4 hafta arayla 4-6 uygulama olarak yapılabilir.
Enzim peeling (leke maskesi): Enzim peeling leke tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlanan özel bir soyma yöntemidir. Cilde özel bir karışım olan maske uygulanır ve 8-10 saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda maske ılık bir suyla çıkarılır ve ardında 4-6 ay süre ile özel bir devam kremi sürülür.
Mezoterapi: Leke giderici özel ilaçlardan oluşan karışımların cilt altına enjekte edilmesi ile lekeler tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi kimyasal ya da enzim peeling tedavileri ya da lazer tedavileri ile kombine edilebilir.
Lazer tedavileri: Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Cildin en üst tabakasını soyan fraksiyonel lazerler, renk hücresini hedef alan Q anahtarlı lazerler ve yoğunlaştırılmış ışık kaynakları olan IPL cihazları en sık kullanılan ışık sistemleridir. Lekenin tonuna ve yaygınlığına göre lazer uygulamaları yapılır.
Renk açıcı kremler: Kremler leke tedavisinde tek başına ya da yukarıda sıralanmış olan işlemlerle birlikte kullanılabilir. Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.